Statinele pot reduce la jumătate riscul apariţiei cataractei.

Riscul dezvoltării cataractei, în mod particular a cataractei nucleare şi a celei corticale, este redus cu aproape 50% odată cu utilizarea statinelor, conform rezultatelor Blue Mountain Eye Study raportate în numărul din aprilie al American Journal of Ophthalmology. Cercetătorii conduşi de Dr. Jennifer S. L. Tan de la Universitatea din Sydney, Australia, au evaluat prospectiv asocierea dintre utilizarea statinelor şi apariţia cataractei la 3654 subiecţi vârstnici înrolaţi în studiu între anii 1992 şi 1994. Subiecţii au fost evaluaţi la 5 şi respectiv la 10 ani după înrolare.
După 10 ani 1952 de subiecţi au fost evaluaţi. În urma ajustării pentru vârstă, sex şi alţi factori de risc, s-a ajuns la concluzia că folosirea statinelor are un efect protector pentru orice tip de cataractă, cu un hazard ratio(HR) de 0.52.
În ceea ce priveşte incidenţa cataractei nucleare HR a fost de 0.66 iar pentru cataractele corticale a fost de 0.76, însă aceste cifre nu au atins pragul de semnificaţie statistică. Riscul pentru cataracta subcapsulară posterioară a părut mai mare la cei ce foloseau statine, cu un HR de 1.47, însă Dr. Tan nu a găsit această creştere semnificativă statistic.
În timp ce riscul diferitelor subtipuri de cataractă la cei ce utilizau statine nu a atins pragul semnificaţiei statistice, scăderea riscului global pentru cataractă a fost dată probabil de efectul protectiv dar nesemnificativ statistic al asocierii dintre utilizarea statinelor şi cataracta corticală sau nucleară.
Investigatorii au concluzionat că această influenţă protectoare a statinelor asupra cataractei ar putea avea implicaţii importante iar această legătură necesită a fi confirmată şi explorată în continuare.

Am J Ophthalmol 2007;143:687-689.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: