cataracta

Cataracta Listeaza

ImageCataracta reprezintă pierderea transparenţei cristalinului, lentila ochiului care este responsabilă de focalizarea razelor luminoase pe retină; boala determină scăderea progresivă a vederii, în special la bătrâni, dar este o afecţiune.

Simptomele obişnuite ale cataractei sunt: înceţoşare nedureroasă a vederii, sensibilitate specială la strălucire sau lumină intensă, vedere de noapte deficitară, vedere dublă cu un singur ochi, nevoia unei lumini mai puternice la citire, sau îngălbenirea culorilor. Suprafaţa şi forma zonei mate a cristalinului poate varia. Dacă opacizarea nu este în zona centrală a cristalinului, este posibil să nu fie sesizată.

ImageCauze: în primul rând vârsta înaintată (peste 50% dintre persoanele peste 65 de ani au cataractă), cauze ereditare, probleme medicale ca diabetul, traumatisme fizice ale ochiului, medicamente (steroizi), expunere îndelungată şi neprotejată a ochilor la soare, intervenţii chirurgicale anterioare asupra ochiului.

Complicaţii: diminuarea sau chiar pierderea vederii.

Tratament: se recomandă prezentarea la medicul oftalmolog pentru detectarea prezenţei cataractei. Chirurgia este singura cale prin care cataracta poate fi îndepartată. Dacă simptomele ei nu deranjează foarte mult, intervenţia chirurgicală poate să nu fie considerată necesară. Uneori o simplă schimbare a prescripţiei ochelarilor folosiţi poate fi de ajutor. Nu există medicamente, suplimente alimentare sau exerciţii fizice care să fi demonstrat că pot preveni sau vindeca cataracta. Protecţia la lumina solară excesivă poate diminua viteza de dezvoltare a cataractei. Ochelarii de soare cu protecţie UV sau ochelarii de vedere cu strat anti-UV oferă această protecţie necesară.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: